ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПОСЈЕТИО СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ШУМАРСТВО У ВЛАСЕНИЦИ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренком Голић и министром просвјете и културе Даном Малешевићем посјетио Пољопривредни факултет - студијски програм Шумарство у Власеници 6. јула. У препуном амфитеатру факултета предсједник Додик се обратио студентима и грађанима. Као један од кључних питања која се морају ријешити истакао је проблем у функционисању студијског програма Шумарство.

 

“Потврдили смо да је веома важно, друштвено оправдано и од интереса за Републику Српску да тај факултет овдје функционише. Разговарали смо о начину да се овдје уведе мастер програм, који је неопходан”, истакао је Додик.Он је додао да је за Републику Српску од интереса да овдје функционише факултет, и то из низа разлога.“Ово подручје је најбогатије у Српској када је ријеч о шумама, заслужује факултет и да рашири капацитете у том погледу. Ту ће се омогућити и квалитетнији друштвени живот”, рекао је Додик, наводећи да су у току разговори и с партнерима из Србије, укључујући и Владу, како овдје помоћи кроз неке програме који они имају.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас да Студијски програм Шумарство у Власеници, који дјелује у оквиру Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, има изванредну шансу да добије позитивно мишљење и буде лиценциран и за други циклус студија.

Коментаришући проблеме власеничких студената шумарства у вези са оспоравањем мастер студија на овом студијском програму, због чега не могу да упишу други циклус студија, Малешевић је рекао новинарима у Власеници да је факултет захтјев упутио на вријеме.

"Процедура је прописана и треба је спровести. Министарство просвјете је упутило, према уредби, захтјеве Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и Савјету за високо образовање. Од Савјета за високо образовање добили смо позитивно мишљење, а од Министарства пољопривреде мишљење још није стигло", навео је Малешевић.

Он очекује да ће мишљење овог министарства ускоро стићи, након чега ће Министарство просвјете формирати комисију која ће утврдити услове добијања лиценце.

"Мислим да Студијски програм Шумарство у Власеници има изванредну шансу да добије позитивно мишљење и да буде лиценциран на другом циклусу, те да од идуће академске године овдје буду академци и на другом циклусу", рекао је Малешевић.

Прије посјете факултету предсједник Републике Српске одржао је састанак са начелником општине Власеница. Овом састанку присуствовали су и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар финансија Зоран Тегелтија и министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић, као и декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Весна Милић.

IMG 20170706 132401

IMG 20170706 144532

IMG 20170706 144625

IMG 20170706 144702

IMG 20170706 144910

IMG 20170706 145211

IMG 20170706 150034

High Quality Free Joomla Templates by MightyJoomla | Design Inspiration FCT